27 helmikuuta, 2005

ATOOPPINEN IHOTTUMA LISÄÄ MASENNUSTA

Siteeraan tähän jutun, jonka luin lehdestä
(Päivi Repo, Helsingin Sanomat) "ihovuonna" 2004 :

Yhteys voi olla psyykkisen ohella myös biologinen

Masennuksella ja atooppisella ihottumalla on suomalais-tutkimuksen mukaan yhteyttä toisiinsa.
Yhteys saattaa olla biologinen. Masennuksen selitykseksi ei kelpaa tulehtunut iho, johon mikään ei auta.
Yhteyden totesi Oulun yliopiston vs. profesori Markku Timonen tuoreessa väitöskirjassaan.

Hän tutki niin sanottua Pohjois-Suomen kohorttia, johon kuuluvat kaikki 1966 Oulun ja Lapin lääneissä syntyneet. Heidät kutsuttiin uusintatutkimuksiin 1997. Tuolloin heille tehtiin myös ihopistokokeet, joissa testattiin herkkyyttä suomalaisten yleisimmille allergeeneille. Samalla selvitettiin tutkittujen masentuneisuutta.
Kohorttiin kuuluvista on tietoja jo sikiökaudelta; heidän äitejäänkin on tutkittu.

Atooppinen allergia lisää masentumisen vaaraa, Timonen kiteyttää. Niin näyttää käyvän etenkin atooppisten äitien tyttärille.

Masennuksen oli kokenut 3,5% kaikista kohorttilaisista, mutta atoopikoista 9%. Tupakoivan atoopikon vaara masentua oli peräti 13%.
Atooppisen äidin lapsista masennuksen koki 6,8%. Oma atopia äidin atopian lisänä kasvatti vaaran nelinkertaiseksi.
Omien allergiaoireiden vaikutus on pienempi. Ihopisetekokeissa todetut herkistymiset nostivat naisten masennusvaaran 1,8-kertaiseksi ja allergiaoireet jopa kaksinkertaiseksi. Miehiä löydös ei koske.

Yhteys voi olla biologinen tai psykologinen, Timonen arvioi. Atooppinen iho koetaan hävettäväksi, mutta jatkuvan ihottuman aikana elimistössä välittyy myös sytokiini-välittäjäaineita, joiden kulkeutumisen aivoihin on todettu aiheuttavan masennusoireita.

"Uskon, että biologinen mekanismi tuottaa masentuneen mielen, mutta alttius atopiaan voi olla yhteydessä masennukseen", professori Markku Timonen sanoo.

2 kommenttia:

Pälli kirjoitti...

Todella mielenkiintoista. Olenkin ollut masennukseen taipuvainen...

Toisaalta, miksi ei pelkästään ihon huono kunto voisi aiheuttaa masennusta? Voihan se pahimmillaan olla invalidisoivaa - eikö se ole muka riittävä syy masennukseen?

Muistan amk:ssa opiskellessani, jolloin asuin pääkaupunkiseudulla, lukeneeni Uutislehti 100:sta, että ihottumaa sairastavat kokevat olevansa jotenkin huonompia kuin muut ihmiset. Juttu oli kirjoitettu tyyliin "miten tuommoinen pikkujuttu voidaan ottaa noin vakavasti". ja olin raivon partaalla sitä lukiessa...

Anonyymi kirjoitti...

Hmph...olen tupakoiva, masennuksesta kärsivä atoopikko. En yhtään ihmettele, jos etenkin kahden jälkimmäisen välillä on yhteyttä.

Iho-oireiluni alkoivat yläasteella, aluksi hiuspohjan ja korvalehtien piinaavana hilseilynä ja märkimisenä, kunnes parikymppisenä varkain tullut nokkosrokko ja sen aikaansaama kutina tulehdutti koko kehon. Olin juuri muuttanut yhteen silloisen poikaystäväni kanssa. Olin onneni kukkuloilla, mutta kun kaikki kosketus ahdisti, kutitti, sattui.. Seksi hikoiluttaa, eikä tunnu kovin hehkeältä raapia itseään verille, kun toinen makaa raukeana vieressä. Häpesin itseäni koska näytin hirvittävältä ja oli koko ajan paha olla.
Sain välillä sairaslomaa, kävin valohoidoissa, söin antibiootteja ja kortisonia, levitin kortisonia ja rasvaa rasvaa rasvaa.
Viisi vuotta on mennyt tätä samaa p*skaa. Olen muuttunut ihan kotihiireksi, kun ihmisten ilmoilla oleminen ahdistaa. Niin ja pakkanen kuivattaa.
En tajua miksei tämä mene pois!!!
Parhaat vuodet elämässä, eikä voi käyttää edes hihatonta paitaa.
Kiitos Kortisoni blogistasi.
En tiedä olenko masokistin lisäksi sadisti, mutta helpottaa tietää että muut ovat samassa jamassa. Toivottavasti joskus koittaa vapautus.